O autorze
Fotograf modowy, producent programu "Bez Maski rozmowy Moniki Jaruzelskiej", wykładowca Elle Szkola Stylu dla Stylistów oraz w Szkole Stylu Moniki Jaruzelskiej. Pasjonat off-roadu, motocykli i wypraw z aparatem w ręku.
Często siada za kamerą lub koordynuje filmową produkcję.
Absolwent WSKiMS w Warszawie.
Przygodę z fotografią zaczynał jako fotoreporter w KAPiF.
Urodzony Warszawiak, zakochany w Starym Żoliborzu, którego nigdy nie opuści.
Cześciej w trasie niż w domu, z przyjemnością hotelowe łóżko zastępuje fotelem w swoim pickupie.
Z lustrzanką na ramieniu i iphonem w ręku poszukuje kadrów.
Zamiast pisać woli opowiadać obrazkami.

Co Ty wiesz o kawie ?

Nie znam się na kawie. Mogę powiedzieć, że po kawę sięgam sporadycznie, raz na dwa miesiące, głównie w sytuacjach towarzyskich. Jeśli mam już ją wypić, musi ona zawierać dużą ilość mleka, być dosłodzona syropem migdałowym, a najlepiej niech to będzie kawa mrożona. W zasadzie teraz zastanawiam się, czy nie są to bardziej lody z kawowej sieciówki?

W palarni kawy znalazłem się przez zupełny przypadek, chociaż znajduje się ona na terenie Soho Factory, które od kilku lat jest moim drugim domem.
Szybko okazało się, że jestem kawowym ignorantem, dla którego espresso równie dobrze może nazywać się "ekspresso".
Wytłumaczono mi, że "kawa" po, którą sięgałem od święta, to bardziej napój kawowy, mający niewiele wspólnego z prawdziwym smakiem kawy.
Przekonałem się, że otaczają mnie ludzie z pasją, dla których uświadamianie klientów jest swego rodzaju misją, a kawa to integralna część ich życia i biznesu.
Kupując kawę w sieciówce przyzwyczajony byłem do pytania "…a może ciastko do tego…?".
W palarni w której byłem, zamiast wciskania mi czegoś do kawy, usłyszałem informacje o jej pochodzeniu, sposobie palenia, przygotowaniu oraz parzeniu.
Cała ta wiedza została zamknięta w pojęciu Speciality Coffee.
O tym, co kryje się w tych dwóch słowach, opowiadają:
Anna Oleksak - autorka bloga Coffeedilemma
Konrad Oleksak - współwłaściciel Kofi Brand www.kofibrand.pl
Marcin Wójciak - barista / Makiato
Katarzyna Munio - współwłaścicielka klubokawiarni Chłodna 25 - Chłodna 25
oraz Marcin Ratyński, który pięć lat temu pierwszy raz spotkał się z pojęciem Speciality Coffee, co zmieniło jego podejście do tematu kawy.
  • ZOBACZ TAKŻE:
  • Kawa
Trwa ładowanie komentarzy...